Jenis Ikan Hias Air Tawar Yang Dapat Di Gabung Satu Akuarium

Daftarikan.com – Pada asasnya, ikan hiasan boleh digabungkan dalam satu akuarium asalkan kedua-duanya sesuai dan jenis ikan. Malah ikan pemangsa boleh dicampur dengan tablet. Perkara pertama yang perlu diperhatikan ialah sifat ikan itu sendiri.

Contohnya anda campurkan ikan jahil dengan ikan stress, biasanya ikan yang mudah stress boleh stress dan lama kelamaan akan jatuh sakit dan mati. Jadi tidak digalakkan mencampurkan ikan jahil dengan ikan yang mudah stress. Di sini saya berikan contoh ikan apa yang boleh dicampur dalam akuarium yang sesuai.

Jenis Ikan Hiasan Air Tawar Yang Boleh Digabungkan Dalam Akuarium

1. Ikan Guppy, Ikan Tetra, Ikan Molly, Ikan Platy dan Ikan Rasboras

Cuba gabungan gupi, tetra, mollies, platies dan rasboras, ikan ini sangat serasi dan mesra. Ikon itu sudah terkenal sebagai beg ikan guppy. Makanan ikan ini juga jenis yang sama jadi tidak rumit dalam memberinya.

2. Ikan Emas Dengan Ikan Blackghost

Banyak persoalan tentang ikan emas, bolehkah ikan emas disatukan atau diblend? Ikan emas boleh dicampur dengan ikan lain tetapi jangan campur ikan kecil seperti ikan neon, gupi dan lain-lain. Cuba jadikan ikan hantu hitam sebagai rakan tangki. Perwatakan hantu hitam dan saiz ikan hantu hitam sangat sesuai dengan ikan emas.

3. Ikan Discus dan Manfish

Ikan discus merupakan ikan hiasan air tawar kegemaran saya kerana bentuk dan warnanya yang cantik. Ikan discus ini mempunyai perwatakan yang mudah stress.

Mengikut pengalaman saya, memelihara ikan cakera hiasan ini adalah antara ikan yang sukar dipelihara.

Saya telah mencampurkan ikan cakera dengan ikan manfish dan corydoras dan ia berfungsi dengan baik. Walau bagaimanapun, terdapat ikan manfish yang nakal tetapi tidak semua ikan manfish yang nakal.

Semasa mengacau ikan, perhatikan pergerakan ikan sepanjang minggu jika ade senyap sahaja bermakna sesuai.

4. Ikan Arwana dan Datz ikan

Ikan arwana merupakan salah satu jenis ikan pemangsa yang biasanya dipelihara sendirian di dalam akuarium. Tetapi kadang-kadang penggemar berasa bosan hanya dengan menjaga arowana mereka sendiri. Biasanya mereka mencari pasangan tangki untuk ikan arowana.

Tankmate ikan arowana yang baik pada pendapat saya ialah ikan datz atau tigerfish. Jenis ikan pemangsa yang sama dan memakan ikan kecil atau udang yang sama supaya tidak perlu bersusah payah memberi makan.

Apa yang dipertimbangkan dalam menggabungkan ikan pemangsa ialah saiznya. Jangan biarkan kawan ikan pemangsa masuk ke dalam mulut anda. Jika ikan yang dipelihara masuk ke dalam mulut ikan lain, ia dikira makanan, tetapi jika saiznya sama, makanan itu menjadi kawan.

5. Ikan Arwana dan Ikan Pari

Ikan pari sebagai rakan tangki ikan arowana adalah yang terbaik. Arowana adalah sejenis perenang atas manakala ikan pari perenang bawah menjadikan pemandangan dalam akuarium sangat sempurna.

Untuk memelihara ikan pari, saiz akuarium mesti dipertimbangkan. Sebab malu sebab harga ikan pari mahal dan harga ikan arowana mahal dan tempoh akuarium tak mahal hehe.

Berikut adalah beberapa contoh ikan hiasan air tawar yang boleh digabungkan dalam satu akuarium. Anda boleh mencuba ikan lain juga dengan memerhatikan pergerakannya pada kali pertama dicampur. Jika ia tidak sepadan atau bergaduh anda boleh berpecah terus.